duminică, 27 martie 2016

Tarta cu crema de mascarpone si fructe

Ma bucur sa revin dupa aproape doua luni de pauza cu ceva delicios si racoritor. Este un preparat usor si elegant, unul dintre deserturile mele preferate deoarece reprezinta echilibrul perfect: combinatia dintre blatul usor crocant si sfaramicios, crema dulce, lucioasa si fructele acrisoare.

Ingrediente:
  • 100 g capsuni
  • 150 g afine
( puteti folosi si alte fructe la alegere, precum mure, zmeura, visine)
Pentru blat:
  • 125 g unt 
  • 100 g zahar pudra
  • 250 g faina
  • coaja de la o jumatate de lamaie
  • o pastaie de vanilie
  • 2 galbenusuri mari
  • 2 Lg lapte
Pentru crema:
  • 500 g mascarpone
  • 100 g smantana lichida
  •  o pastaie de vanilie
  • 3 Lg zahar pudra 
Timp de preparare: cca 1 h
Timp de asteptare: cca. 2 h 30 de minute
Timp de coacere: cca. 15 minute

 Pentru blat am amestecat ingredientele uscate, untul si galbensurile framantand usor cu buricele degetelor pana cand compozitia a capatat aspectul unor firimituri. Daca va intrebati cum procedam cu pastaia de vanilie, lucrurile stau destul de simplu: o crestam longitudinal cu ajutorul unui cutit, si scoatem cu grija semintele in care se regaseste toata aroma. Am adaugat apoi laptele si am framantat usor pana am obtinut o coca omogena. In general, aluatul de tarta trebuie sa fie sfaramicios, nu elastic, de aceea evitati sa framantati mai mult decat este necesat. Am pus apoi aluatul 2 ore la frigider.



Cu ajutorul unui facalet am intins aluatul si l-am asezat intr-o forma de tarta cu fundul
detasabil unsa in prealabil cu unt. Un alt lucrul important referitor la tarta este acela ca nu are voie sa creasca in cuptor, asa ca ne folosim de procedeul numit "coacere oarba". Astfel, inainte de a introduce tarta in cuptor asezam deasupra ei hartie de copt peste care punem uniform boabe de fasole sau orez, greutatea lor impiedicand-o astfel sa creasca. Acestea fiind zise, am copt tarta cca. 15 minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade ( treapta 4 pentru gaz).



Pentru crema am amestecat vanilia, crema de mascarpone si zaharul si am adaugat treptat smantana lichida. Se poate adauga o cantitate mai mica sau mai mare de smantana in functie de consistenta dorita. Dupa ce blatul s-a racit complet l-am uns cu crema cu ajutorul unei spatule. Am decorat tarta cu fructele alese si apoi am pudrat cu zahar.



                                                              Pofta buna!

2 comentarii:

  1. EXCELENT !!! Promit sa mănânc orice gatesti zilnic! Hai macar o data pe saptamana!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc! Voi incerca sa postez săptămânal! :)

    RăspundețiȘtergere