duminică, 25 octombrie 2015

Tagliatelle de casa cu ciuperci si sos de vin alb

De cele mai multe ori, din comoditate sau din lipsa de timp, prefer sa cumpar o cutie de paste pe care le arunc cateva minute in apa clocotita, si voila, cine e gata. Astazi insa, mi-am acordat timpul necesar sa fac treburile ca la carte. Si nu, nu aveti nevoie neaparat de o masina de facut paste (sigur ca asta ar usura lucrurile), ci doar de unealta ideala cand vine vorba de orice aluat, facaletul, si ceva rabdare.


Ingrediente pentru 2 portii:
  • 150 g faina 00
  • 50 g gris
  • 2 oua mari
Pentru sos:
  • 50 ml vin alb 
  • 100 ml fond de legume
  • 100 g ciuperci de padure (sau un pachet de 50 g de ciuperci deshidratate, se gasesc usor in supermarket-uri)
  • 2 catei usturoi
  • 1 ardei chili
  • 2 linguri patrunjel tocat marunt
  • parmezan 
  • sare si piper
Pentru fondul de legume:
  • 2 L apa
  • 2 cepe
  • 1/ 4 telina
  • 4 morcovi
  • patrunjel 
  • busuioc
  • boabe piper negru
  • 1 foaie de dafin
Dupa cum puteti observa, am strecurat mai sus si ingredientele pentru un fond de legume. De ce? Cheia acestui preparat consta intr-un fond gustos care sa dea o savoare aparte sosului. Supa la plic/cub este doar o alternativa (fara gust, dupa parerea mea) la ceea ce puteti face in casa fara prea mult efort.
Curatati legumele si taiati-le in bucati mari. Puneti-le in oala si turnati apa ( care trebuie sa le acopere). Adaugati apoi piperul si foaia de dafin iar dupa ce da in clocot lasati sa fiarba cca 20 de minute. Dupa aceea stingeti focul, adaugati sare, dupa gust, busuiocul si patrunjelul (PROASPETE!) intregi, nu trebuie neaparat sa le tocati. Daca aveti timp, ideal ar fi sa tineti fondul peste noapte la rece. Strecurati-l apoi printr-o sita fina, si il puteti folosi cu incredere 5 zile, sau o puteti congela.


Pentru paste amestecati intr-un bol incapator, sau pe o suprafata de lucru faina, grisul si ouale, pana obtineti un aluat omogen, elastic, dar care nu se lipeste. Acoperiti aluatul cu folie si lasati-l la odihnit 30 de minute.
Impartiti apoi aluatul in 2 pentru a va usura treaba. Intindeti fiecare bucata cu facaletul pana are grosimea de 1 mm. Impaturiti apoi foaia de paste intr-un rulou nu foarte strans , apoi taiati fasii la latimea dorita. Asezati apoi pastele pe o tava si presarati putin gris peste ele, pentru a nu se lipi pana le gatiti.
Fiind proaspete, pastele se vor gati mai repede. Puneti o oala cu apa si sare pe foc iar cand da in clocot adaugati pastele si lasati-le cateva minute pana devin al dente.
Pentru sos curatati usturoiul si ardeiul, tocati marunt si caliti in
2 linguri ulei de masline.Adaugati apoi ciupercile, amestecand inca un minut. Daca folositi ciuperci deshidratate, gatiti-le in prealabil conform instructiunilor de pe ambalaj. Adaugati apoi, pe rand, vinul si fondul de legume si lasati-le sa scada. Opriti apoi focul, adaugati patrunjelul tocat, sare si piper dupa gust. Adaugati apoi pastele peste sos, amestecati, si serviti cu putin parmezan ras.

                                             Pofta buna! :)






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu