Bunicile obisnuiesc sa faca acest desert destul de des. Cel putin odata pe luna ma trezesc cu o casoleta generoasa de crema de zahar ars. Si nu pot sa ma plang. Astazi, am zis sa schimb un pic rolurile si sa joc dupa regulile mele. Intr-o forma minimalista, ce-i drept! :)
Ingrediente pentru 5 portii:
- 4 oua
- 500 ml lapte
- o pastaie de vanilie
- 75 g zahar pentru crema
- 100 g zahar pentru caramel
- coaja de la o lamaie
Timp de preparare: cca. 30 minute
Timp de coacere: cca. 1 h 15 minute
Timp de asteptare: cca. o zi
*Pentru acest preparat am folosit 5 vase ramekin cu capacitatea de 150 ml.

Am inceput prin a topi zaharul intr-o cratita cu fundul gros. Dupa ce s-a topit complet si am obtinut caramelul am tapetat cu acesta fundul si 3/4 din peretii vaselor. Acesta se va intari rapid, asa ca operatiunea trebuie facuta repede. Asteptati sa se raceasca si asezati apoi vasele intr-un vas mai mare cu pereti inalti.

Am turnat apoi apa in tava mare, cam de doua degete, pentru ca preparatul sa se poata coace uniform, si l-am tinut in cuptorul preincalzit la 150 de grade/ treapta 2 pentru gaz, timp de aprox. 1h si 15 minute, pana cand este inchegat complet.
Am scos apoi vasele din cuptor, iar dupa ce s-au racit complet le-am pus la frigider unde le-am tinut peste noapte. Pentru servire desprindeti usor cu un cutit lopatos marginile preparatului si rasturnati-l, pentru a va putea bucura din plin de caramelul delicios.

Pofta buna! :D
No comments:
Post a Comment